Van strategie naar gewenst resultaat

Resultaat telt

Als kind vond ik het heerlijk om verhalen levendig te beschrijven. Nu ik me bezig houd met marketing strategie vertel ik nog steeds kleurrijke verhalen, alleen zijn het nu verhalen van klanten. Ik gebruik nog steeds mijn creativiteit en inlevingsvermogen om hun marketing uitdagingen om te zetten naar resultaat. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Marketing versus communicatie en verkoop

Allereerst is van belang om het verschil uit te leggen tussen marketing, communicatie en verkoop. Om in de sfeer van verhalen te blijven, gebruik ik daarvoor graag de metafoor van de boekenkast.

De afdeling verkoop heeft als verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk boeken te verkopen. Communicatie zorgt voor een aantrekkelijke omslag en mooie advertenties om de verkoop te ondersteunen. De inhoud van het boek, het verhaal, dat wordt geschreven door de marketeers.

Marketing advies dat leidt tot resultaat

Een goed verhaal is niet alleen leuk om te lezen, maar heeft een bepaalde spanningsboog, weet je te boeien tot het einde, heeft een bepaalde opbouw en intrigerende karakters. Het verhaal beweegt zich in een bepaald spanningsveld naar een climax. Vertaald naar ons vak hebben we het hier uiteraard over de marketing mix. De elementen prijs, product, plaats, promotie, personeel, proces en het fysieke bewijs mogen dan los van elkaar lijken te staan, de succesfactor zit hem in de samenhang.

Complexe marketing materie

Marketing strategie is schaken op drie borden tegelijk: goed luisteren naar klanten, voelen waar behoeftes liggen en analyseren waar kansen en bedreigingen zijn. Dit vervolgens concreet en logisch in begrijpelijke taal vertalen naar een marketing aanpak waar de klant wat mee kan en dus resultaat oplevert. Dat is waar we warm van worden!

Borging en continuïteit

Hoera, dan heb je verschillende kwalitatief goede boeken in mooie verpakkingen, maar die wil je ook borgen voor de lange termijn. Uiteraard kan je ze in dit tijdperk digitaal opslaan, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan de good old fashioned boekenkast. De zijkanten van de boekenkast staan voor de externe –en interne factoren en de bovenkant van de kast geven je doelstellingen weer. Nu ben je klaar om de markt te veroveren! Uiteraard mag je onze hulp inroepen om je daar mee te helpen.

 

Leave a comment