Marketingmix op de basisschool

Marketingmix, onderwijs

 

 

Les geven over de marketingmix op een basisschool. Waar begin je aan zal je denken? Is dat niet iets voor het voortgezet en hoger onderwijs? Uiteraard, maar soms is het gewoon leuk om buiten de lijntjes te kleuren en wordt je verrast door een frisse blik en creativiteit.

Nieuw product ontwikkelen voor bestaande markt

Basisschool De Fontein uit Mijdrecht heeft een AnderWerk groep voor leerlingen uit groep 6 t/m 8 die extra uitdaging kunnen gebruiken. Daarbij krijgen ze niet inhoudelijk meer lesstof, maar wordt ze geleerd projectmatig en zelfstandig te weken. In januari zijn ze gestart met een nieuw project: bedenk een nieuw soort frisdrank. De bestemming hierbij is niet belangrijk, de reis er naar toe is het avontuur. Reclame kennen ze uit hun dagelijkse wereld, maar wat gebeurt er allemaal voordat een reclame uitgezonden wordt?

Marketingmix, doelgroepbepaling

Uiteraard krijg ik bij het begin van de uitleg wat glazige ogen. De kunst is dan juist om het zo uit te leggen zodat deze begrippen voor hun gaan leven en dat ze er iets mee kunnen doen. Ze leven zich uit met een moodboard. Niks knip en plak werk, maar gewoon digitaal in powerpoint. Ze verzamelen plaatjes over hun doelgroep: leeftijd, welke frisdrank ze lekker vinden, waar wonen ze. Groep  8 kiest voor een stoer drankje voor middelbare scholieren, groep 7 kiest voor een lekkere en een gezonde variant voor alle leeftijden en groep 6 kiest voor een prikkelende limonade voor jongere kinderen. En dat allemaal binnen één uur. Ik ben onder de indruk!

Concurrentie analyse de supermarkt

De week daarna bezoeken we met de groep de AH supermarkt in Mijdrecht. De supermarktmanager geeft hun enthousiast uitleg over schappen, prijsopbouw en verschillende soorten verpakkingen. Ze leren waarom een 1,5 liter fles relatief goedkoper is dat een klein blikje frisdrank. Ze luisteren aandachtig en komen ook met vragen. Daarna gaan ze zelfstandig een aantal concurrenten beschrijven aan de hand van een formulier: welk merk, welke smaak, wel of geen koolzuur, soort verpakking, inhoud per verpakking, per hoeveen wordt het verkocht, wordt er korting gegeven en wat is de verkoopprijs. Als huiswerk krijgen ze de opdracht om dit in hun presentatie te verwerken.

Wordt vervolgd….

Leave a comment