Innovatie vertalen naar praktijk

Strategische innovatie met effect
Innovatie is de wereld op zijn kop

Innovatie heeft een visie op de toekomst nodig

Veel bedrijven willen zich graag in de markt onderscheiden en vinden daarom innovatie een belangrijk onderdeel van hun merkidentiteit. Letterlijk betekent innovatie ‘vernieuwing’ en daar kan je vele kanten mee op. Maar wat wil je er mee bereiken?

Dat is een van de eerste vragen die we onze klanten stellen. En dan niet alleen vragen naar de bekende weg: vergroten van je marktgebied, meer marktaandeel en hogere omzet. Maar ook: welke visie is er in het bedrijf: waar wil je ‘naartoe’ bewegen, welke dynamiek is er in jouw markt, neemt de concurrentie toe, veranderen de behoeften van je klanten, hoe is het met de winstgevendheid van je organisatie gesteld én wat is je ambitie?

Nieuwe concepten bedenken

Als je de richting hebt gezet, of bijgesteld, rijst al snel de vraag “wat” gaan we innoveren? Zijn het nieuwe producten of diensten? Dit vinden managers vaak het leukst. Brainstromen op een mooie locatie met de beentjes op tafel. Minder sexy wordt het al als het gaat om innovatie van interne processen om bijvoorbeeld productiviteit en rendement te verbeteren. Waar je ook voor kiest, het moet gekoppeld worden aan vraag en aanbod. Innoveren kost tijd en geld, dus wil je ook van te voren zeker weten dat het je iets oplevert.

Buiten kaders denken

Vaak blijft het na zo’n brainstormsessie stil. De projecten zijn geïdentificeerd en de lijnmanagers mogen het naast hun eigen werkzaamheden verder verkennen en uitvoeren. Ze lopen tegen deadlines aan en lopen vast bij de implementatie. Want de vraag “hoe ga je dat organiseren” is niet zo makkelijk te beantwoorden. Want welke innovatie je ook doorvoert, het is van grote importantie dat je buiten kaders kunt en mag denken, dat de organisatiestructuur flexibel is en dat er cross functioneel samengewerkt kan worden.

Integraal denkkader leidt tot resultaat

Uiteindelijk streef je als innovatieve organisatie naar een integraal denkkader, dat je samenhang creëert tussen strategische innovatie (anders kijken, leren, adaptief vermogen), product en of diensten innovatie (ideeën omzetten in een tastbaar aanbod) en innovatieve processen (de organisatie beter en slimmer laten samenwerken) te realiseren. Op die manier bereik je het beste resultaat.

 

Leave a comment